"Věřím, že je i v zájmu řecké vlády dělat to, co je nutné, aby se tam vypořádali se strukturálními problémy," řekl Weidmann v německé veřejnoprávní televizi. Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, má nejen v Evropě značný respekt. Krom toho hraje klíčovou roli v jednáních o pomoci Řecku.

Na předběžné výsledky řeckých voleb už stačily reagovat i finanční trhy. Během obchodování v Austrálii a na Novém Zélandu kurz jednotné evropské měny euro oslabil o téměř půl centu na 1,1170 USD. Přiblížil se tak minimu za více než 11 let, které činí 1,1115 USD a na kterém se euro ocitlo už v pátek, kdy nervozita před řeckými volbami vrcholila.

"Doufám, že nová vláda nezpochybní to, co se (od Řeků) očekává a čeho již bylo dosaženo," dodal Weidmann. Nový kabinet by podle něj neměl dávat sliby, které Řecko nebude schopno splnit. Co se strukturálních problémů týče, Weidmann upozornil na administrativu, veřejné finance a ekonomiku, kde jsou reformy nejnutnější.

SYRIZA chce mimo jiné vyjednat zmírnění drakonických podmínek, které od Řeků žádají mezinárodní věřitelů výměnou za to, že už léta zemi drží finančně nad vodou. Řecku už v roce 2010 hrozil státní bankrot, od té doby čerpá pomoc od Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. Země už ve dvou kolech dostala zhruba 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč).

Na dotaz, zda je možný i třetí "sestřih", jak se ve finanční hantýrce říká restrukturalizaci dluhu, Weidmann odpověděl: "Pro mě je rozhodující, aby Řecko mělo dlouhodobě stabilní veřejné finance, a pokud to tak nebude, pak ten 'sestřih' poskytne jen krátkou pauzu k nadechnutí," poznamenal šéf Bundesbanky.

Šéf strany SYRIZA Alexis Tsipras agentuře Reuters už v prosinci řekl, že pokud dostane v předčasných parlamentních volbách důvěru, bude jeho strana s mezinárodními věřiteli jednat o odpuštění dluhů, ale nebude činit žádné jednostranné kroky. Tsipras také podotkl, že jeho cílem není odchod Řecka z eurozóny.