"Museli jsme nahřívat třetí blok, proto jsme pozastavili nahřívání čtvrtého bloku," zdůvodnil mluvčí prodloužení plánované odstávky.

Dukovany mají čtyři výrobní bloky. V listopadu se už bloky číslo tři a čtyři zastavily neplánovaně kvůli poruše potrubí. Mimo provoz byly oba tyto bloky zhruba dva týdny.

Blok číslo tři musel být v minulém týdnu znovu neplánovaně odstaven, aby mohla být opravena netěsnost jedné z kanalizačních větví. Netěsnost se týkala systému napájecí vody sekundární strany parogenerátoru číslo pět. Vody, která nebyla kontaminovaná, unikalo kolem 400 litrů za hodinu. Tato odstávka trvala od středy, skončila v neděli kolem 20:00.

Čtvrtý dukovanský blok byl odstaven podle plánu koncem listopadu kvůli výměně části jaderného paliva v jeho reaktoru, prováděny byly také revize zařízení a jejich modernizace. Tato odstávka měla původně skončit v úterý. Potrvá do středy.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny.