Meziroční tempo růstu ruské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí dál zpomalilo na 0,7 procenta. Ruská vláda letos očekává zvolnění letošního celoročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 0,5 procenta z loňského tempa 1,3 procenta a z předloňských 3,4 procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters čekají už v posledním letošním čtvrtletí přesun HDP do záporných čísel.

"Při současných cenách ropy očekáváme, že se věci zhorší. Není zde důvod pro optimismus," komentoval situaci hlavní ekonom pro oblast Ruska a Společenství nezávislých států ING Bank Dmitrij Polevoj. "Souvisí to především se sankcemi, ropou a panikou, kterou jsme viděli na trhu v prosinci. Škody, které to způsobí bankovnímu systému a spotřebitelské důvěře, se budou dlouho napravovat."

Propad cen ropy se zrychlil na konci listopadu poté co ropný kartel OPEC odmítl stabilizovat klesající ceny omezením produkce. Ropa a plyn jsou hlavními zdroji příjmů ruské vlády. Vedle ropy přispívají k oslabování ekonomiky západní protiruské sankce za postoj Moskvy k Ukrajině, které převážně omezily ruským firmám možnost půjčovat si v zahraničí, a zpřísněná měnová politika, která brání rubl před hlubším propadem. I tak ale ruská měna letos ztrácí zhruba 40 procent.

Ruský ministr financí Anton Siluanov v pátek odhadl, že ekonomika by v příštím roce mohla klesnout o čtyři procenta. Země by tak zažila první recesi od roku 2009.

Pokles rublu také povede k růstu inflace, protože zdražuje dovoz. Příští rok by míra inflace v Rusku podle ekonomů mohla stoupnout nad deset procent.