Zahraniční firmy by kvůli dodatečným dovozním clům měly větší problém s prodejem svého zboží na Ukrajině. Evropská unie a další západní podporovatelé Ukrajiny ale podle ukrajinské ministryně financí Natalije Jareškové chápou, že Kyjev musí podpořit svou ekonomiku.

Ukrajinské devizové rezervy se kvůli splátkám dluhu za ruský plyn a podpoře domácí měny snížily od počátku roku o více než polovinu a jsou nejnižší za deset let. Zbývající rezervy dosahují sotva deseti miliard dolarů (asi 225 miliard korun), což by sotva stačilo na pokrytí dovozu na dva měsíce, napsal Reuters. Země je podle některých analytiků na prahu platební neschopnosti.

Nový zákon počítá s přidáním dodatečného cla ve výši deseti procent k nynějším daní z dovozu potravin. U dovozu dalších produktů, s výjimkou strategických položek jako zemní plyn, návrh počítá se zvýšením o pět procent.

Někteří zákonodárci tvrdili, že nový zákon povede k neférovému zvýšení cen pro Ukrajince, kteří mají už teď často problém, jak vyjít s penězi. Podle Jareškové by dovozní cla v návrhu rozpočtu na příští rok mohla vytvořit příjem v objemu 17,6 miliard hřiven (24,9 miliardy Kč).

"Není jiná možnost. Jinak rozpočet na rok 2015 nebude," řekla ministryně parlamentu o návrhu rozpočtu, který její rezort už předložil zákonodárnému sboru ke schválení. Počítá se v něm s poklesem domácí ekonomiky v příštím roce o 4,3 procenta a s deficitem veřejných financí ve výši 3,7 procenta výkonu ekonomiky.

Ukrajinští zákonodárci by měli rozpočet schválit co nejdříve, aby země mohla dostat další část finanční pomoci z dvouletého záchranného programu Mezinárodního měnového fondu pro Ukrajinu v celkovém objemu 17 miliard dolarů.