Světové ceny ropy spadly z červnových maxim o téměř 50 procent a severomořská ropa Brent se nyní pohybuje kolem 60 dolarů za barel. Propad na ropném trhu se zrychlil od konce listopadu, kdy ropný kartel OPEC odmítl zasáhnout proti cenovému poklesu omezením své těžby.

"V celkovém pohledu to bude podle nás pro světovou ekonomiku růstový impulz," uvedli podle agentury Reuters hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard a vedoucí oddělení komoditního výzkumu Rabah Arezki. Podle nich nyní trhy termínových kontraktů naznačují, že ceny ropy sice z nynějších minim oživí, zůstanou ale na nižších úrovních než v předešlých letech.

Levná ropa by měla příští rok zvýšit růst čínské ekonomiky až o 0,7 procentního bodu nad říjnový odhad 7,1 procenta. V roce 2016 by měla dodat k růstovému tempu druhé největší světové ekonomiky 0,5 až 0,9 procentního bodu.

Růst hrubého domácího produktu USA by měl díky snížení cen ropy být 0,2 až 0,5 procentního bodu nad odhadem 3,1 procenta pro rok 2015. V dalším roce by měla největší ekonomika světa růst až o 0,6 procentního bodu rychleji než podle dosavadních předpokladů.

Ekonomové fondu se domnívají, že hlavní podíl na letošním pádu cen ropy má zvýšená nabídka na trhu, to znamená zejména prudký růst těžby břidlicové ropy v USA, návrat Libye na ropný trh a stabilní produkce v Iráku. Oslabená poptávka mohla podle nich k poklesu přispět jen z 20 až 35 procent.

Prudce klesající ceny ropy by ale mohly podle ekonomů MMF zvýšit rizika pro finanční stabilitu tím, že by zasáhly banky úvěrové angažované v ropném sektoru a měny ropných vývozců. Výkyvy cen a směnných kurzů by mohly na finančních trzích vést k růstu averze k rizikovým aktivům. To by znamenalo odvrat investorů od dalších zranitelných měn, akciových trhů nebo některých typů dluhopisů.

"Tlaky se dosud omezovaly na měny několika ropných vývozců, jako je Rusko, Nigérie a Venezuela," napsali Blanchard a Arezki. "Vzhledem ke globálním finančním vazbám si ale tento vývoj vyžaduje zvýšenou obezřetnost," dodali.