"Předvánoční týden patřil poslednímu letošnímu zasedání amerických centrálních bankéřů z Fed. Trhy si zasedání převzaly pozitivně a riziková aktiva začala nabírat zisky. Vedle toho se sledovalo dění kolem ropy a samozřejmě i prudký dopad na ruském rublu," popsal vývoj na světových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla O2 CR, která propadla o 9,4 procenta na 227 Kč. Investoři negativně vnímají schválení finanční pomoci majoritnímu vlastníku, která může vést k výraznému omezení schopnosti společnosti vyplácet budoucí vysoké dividendy.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie CME, které přidaly 10,4 procenta na 66 Kč. Firma se obešla bez výraznějších informací, takže podle Vaníčka šlo spíše o technický pohyb.

Poslední dva týdny v roce by měly být spíše poklidné vzhledem k omezenému obchodnímu prostoru díky vánočním svátkům. Investoři se budou nadále zaměřovat na dění kolem ropy a na makroekonomická data. "Očekávaná nízká likvidita může samozřejmě působit na vyšší rozkolísanost, ale celkově bychom očekávali pokračování mírně pozitivního trendu pramenícího z pozitivního komentáře Fed. Rizikem je stále dění okolo ropy, jež může přinést větší výkyvy," dodal Vaníček.