Kyperská firma Telecominvest Holdings Limited, která patří do Usmanovova impéria USM Holdings, převedla své akcie Megafonu na společnost AF Telekom Holding se sídlem v Rusku. AF Telekom nyní vlastní 53,8 procenta Megafonu, sdělil dnes operátor. Další Usmanovova kyperská pobočka USM Steel & Mining předala své akcie Metalloinvestu ruské firmě USM Metalloinvest LLC.

Putin ve čtvrtek na výroční tiskové konferenci vybídl ruské podnikatele, aby v nynější nepříznivé situaci pro ruskou ekonomiku převáděli své majetky z "offshorových" základen v zahraničí na domácí firmy. "Tento krok je spojen s úsilím prezidenta Vladimira Putina o deoffshorizaci ruské ekonomiky a se zaváděním daňových pravidel o zdanění zisků zahraničních firem," citovala agentura Reuters ze sdělení USM Holdings.

Usmanov, jehož majetek odhadl časopis Forbes na 18,6 miliardy dolarů (418 miliard Kč), vlastní v USM Holdings 48 procent. Dalším velkým akcionářem USM je se 30 procenty britsko-íránský podnikatel Farhad Moshiri.

Usmanov nepopírá své konexe v Kremlu a dává najevo svůj obdiv k prezidentu Putinovi. On sám ani jeho firmy zatím nefigurují na žádném seznamu sankcí, které proti ruským jednotlivcům a společnostem zavedly Spojené státy a Evropská unie.