"O vánočních svátcích, tedy od 24. do 26. prosince, je stávka vyloučená. Všechno ostatní je ale otevřené," řekl deníku Rheinische Post mluvčí svazu VC Jörg Handwerg. Nevyloučil ani možnost stávky ještě před začátkem svátků.

Lufthansa na počátku prosince nabídla odborům zprostředkované smírčí řízení ve sporu o důchodový program. Svaz VC chtěl, aby se smírčí řízení zabývalo i novým záměrem koncernu vytvořit nízkonákladové aerolinky, to ale vedení firmy odmítlo. Mluvčí Lufthansy zdůraznil, že vznik nových aerolinek je strategické rozhodnutí koncernu, které nijak nesouvisí s pracovními podmínkami pilotů.

Lufthansa plánuje vytvoření nové nízkonákladové platformy s pracovním názvem Eurowings, která by na linkách mezi velkými evropskými městy soupeřila s dominantními leteckými přepravci EasyJet nebo Ryanair. Svaz VC ale vyjádřil obavy, že piloti převedení do nové společnosti ztratí výhody, které mají díky kolektivní smlouvě v Lufthanse.

Letošních deset stávek svaz VC uspořádal kvůli sporu o důchodový program. Podle něj mohou dosud piloti odejít do předčasného důchodu v 55 letech a firma jim do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část předchozí mzdy. Lufthansa chce věkovou hranici posunout na 59 let, zdůvodňuje to tím, že ve vysoce konkurenčním prostředí si nemůže dovolit program udržet v současné podobě.

Vedení Lufthansy odhaduje, že letošní stávky sníží provozní zisk společnosti o 200 milionů eur (5,5 miliardy korun).