Lídři zemí EU také podle Tuska připomněli potřebu strukturálních reforem a snah o rozumné hospodaření s veřejnými prostředky. "Tato trojice společně tvoří naši strategii ke zrychlení ekonomické obnovy," prohlásil někdejší polský premiér, pro kterého je nynější summit ve funkci "unijního prezidenta" prvním.

Fond EFSI je součástí plánu komise Jeana-Claudea Junckera, který má investicemi podpořit nynější jen velmi pomalý ekonomický růst unie. Ve fondu mají být především peníze z evropského rozpočtu a Evropské investiční banky (EIB), celkem 21 miliard eur (579 miliard Kč).

Záruky fondu by měly pomoci vytvořit "pákový efekt", který do roku 2017 přitáhne podle komise oněch až 315 miliard eur investic. Pracovní skupina už také vypracovala soupis přibližně 2000 projektů s "evropskou přidanou hodnotou" v oblastech jako dopravní či energetická infrastruktura, věda a výzkum a podobně, které by na tyto peníze mohly mít šanci.

Česká republika vznik fondu podporuje, řekl dnes novinářům při příchodu na summit premiér Bohuslav Sobotka. "Je to signál pro investice do ekonomiky, signál pro podporu růstu a zaměstnanosti," poznamenal. Česko ale, stejně jako další země čerpající peníze z unijních strukturálních fondů nechce, aby investiční program komise šel na úkor těchto fondů.

Podle šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho by země EU měly Junckerův investiční plán realizovat co nejrychleji. "Mohlo by to přispět k nárůstu důvěry v ekonomiky eurozóny," řekl agentuře Reuters v Bruselu. Podle něj je důležité splnění tří základních podmínek: rychlost vzniku investičního fondu, nasměrování investic do projektů s co největší návratností a to, aby byl balíček motivací ke strukturálním reformám.

Podle Tuska se dnes premiéři a prezidenti dohodli také na pracovní náplni EU v následujících měsících. Předseda Evropské rady v této souvislosti zmínil energetickou unii, jednotný digitální trh či dokončení dohod o volném obchodu. Návrh týkající se energetické unie by měla komise členským zemím představit v dostatečném předstihu před březnovým summitem.

Tusk v krátkém videovystoupení přímo nejmenoval nyní vyjednávanou významnou smlouvu o volném obchodu EU a USA, podle diplomatů se ale právě o ní dnes lídři unijních zemí bavili. Unie by přitom chtěla mít smlouvu hotovou už v příštím roce.

Dnešní jednání také podle Tuska zdůraznilo potřebu zlepšit řízení měnové unie a posílení boje s těmi, kdo se vyhýbají placení daní.

Po ekonomické problematice je druhým z témat summitu, které nyní lídři osmadvacítky probírají u večeře, otázka ukrajinské krize a budoucnosti vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem.

Vzhledem k dosavadní rychlosti dnešního jednání se zatím zdá, že program summitu zvládnou prezidenti a premiéři zemí EU vyčerpat už dnes večer.