Banka dnes rovněž potvrdila zářijovou prognózu, podle které by měla ekonomika USA v příštím roce stoupnout o 2,6 až tři procenta. Odhad inflace pro příští rok však snížila na 1,0 až 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,6 až 1,9 procenta.

"Fed se nyní nachází v nejlepším možném světě. Uznává totiž potřebu návratu měnové politiky na normálnější úroveň, ale má dostatek času, protože nečelí žádným inflačním tlakům," uvedl analytik Scott Clemons ze společnosti Brown Brothers Harriman.

Fed od prosince 2008 v rámci podpory ekonomiky drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta. Většina ekonomů podle agentury AP předpokládá, že banka přikročí ke zvýšení úroků v červnu příštího roku.

Fed upozornil, že jeho "trpělivý" přístup je v souladu s dřívějšími prohlášeními, podle kterých by měly úroky zůstat na nízké úrovni po "značnou dobu".

Šéfka Fedu Janet Yellenová na tiskové konferenci zdůraznila, že banka nepřikročila k žádné výrazné změně ve své politice. Dodala, že nejméně v příštích třech měsících nepočítá s žádným zvyšováním úroků.

Fed již koncem října omezil podporu domácí ekonomiky, když ukončil nákupy vládních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. Omezování podpory signalizuje důvěru centrální banky ve vyhlídky domácího hospodářství.

Situace v USA kontrastuje s vývojem v eurozóně, kde se nyní kvůli slabému hospodářskému růstu spekuluje o zahájení kvantitativního uvolňování měnové politiky. Viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio již koncem listopadu upozornil, že banka by mohla o spuštění nákupu vládních dluhopisů rozhodnout v prvním čtvrtletí příštího roku.