"Zatím jsou prověřeny motory šesti eskalátorů, tedy poloviny z celkového počtu. Ani u jednoho z nich se závada neprojevila a můžeme tak být velice optimističtí," sdělil ČTK v 18:00 Štábl. Technici budou podle něj ve stanici pracovat i v noci. "Doufáme, že práce půjdou současným tempem," dodal mluvčí.

Důvodem odstávky je podle podniku "závažná výrobní vada", která způsobila, že se minulý týden ve stanici Můstek schody nejdříve prudce zastavily a poté rozjely opačným směrem.

Staroměstská se pro výstup i nástup uzavřela dnes před 10:00. Stalo se tak v době, kdy je centrum Prahy plné turistů, kteří míří mimo jiné na vánoční trhy na Staroměstském náměstí. "Jsme si vědomi komplikací, které tato odstávka obyvatelům a návštěvníkům Prahy způsobí, a to především v tomto předvánočním období, nicméně bezpečnost je pro nás jednoznačně na prvním místě," uvedl ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

V předchozích dnech už podle mluvčího podnik odstavil jiných devět eskalátorů od stejného výrobce, firmy KONE. Jde mimo jiné o stanici Hlavní nádraží, Florenc, Náměstí Republiky a Budějovická. Všechny stanice mají alternativní přístup, nebylo je proto nutné zcela uzavřít.

Personální ředitelka KONE Martina Vajdiak na dotaz ČTK řekla, že firma do metra dodala dohromady 12 eskalátorů, poslední v roce 2007. Dopravní podnik všechny prověří. "KONE neprovádí servis žádných eskalátorů v pražském metru od roku 2011, přesto s dopravním podnikem spolupracujeme na zjištění příčiny nehody," uvedla. Ke stavu ostatních eskalátorů se do doby uzavření vyšetřování a zjištění skutečné příčiny nehody nelze relevantně vyjádřit.