Eurostat používá pro Česko údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch se míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu snížila o 0,2 procentního bodu na 7,1 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v říjnu bez práce 24,413 milionu lidí. Proti září se tak jejich počet zvýšil 108.000 osob. V samotné eurozóně počet nezaměstnaných stoupl o 60.000 na 18,395 milionu.

Nejpříznivější situace na trhu práce byla v rámci EU v Německu, kde míra nezaměstnanosti činila 4,9 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti, rovných 24 procent, v listopadu zatím vykázalo Španělsko. K dispozici nicméně ještě nejsou listopadové údaje z Řecka. Tam podle posledních dostupných čísel míra nezaměstnanost v srpnu dosahovala 25,9 procenta.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Statistický úřad Eurostat tento měsíc odhadl, že růst ekonomiky eurozóny v letošním třetím čtvrtletí zrychlil na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících.