Návrh, který předložila národně-konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP), požaduje, aby centrální banka držela nejméně 20 procent svých rezerv ve zlatě a aby stáhla do Švýcarska zlato, které má v zahraničí. V říjnu se zlato na rezervách SNB podílelo 7,8 procenta.

SNB upozorňuje na to, že kdyby musela mít mnohem vyšší rezervy ve zlatě, podstatně by jí to zvýšilo náklady a oslabilo schopnost intervenovat na devizovém trhu. "Tato iniciativa je nebezpečná, protože by vedla k oslabení SNB," řekl dnes guvernér SNB Thomas Jordan. "Spojení minimální podílu zlata v rezervách s faktickým zákazem jeho prodeje by velmi výrazně omezilo manévrovací možnosti naší měnové politiky," dodal guvernér podle agentury Reuters.

Iniciativa nazvaná "zachraňte nám švýcarské zlato" by podle Jordana především podkopala schopnost SNB bránit se posílení kurzu švýcarského franku za úroveň 1,20 CHF k euru, což je nyní jeden z hlavních nástrojů její měnové politiky. SNB by v případě schválení návrhu musela ke každému euru, které v rámci intervence koupí, nakoupit i odpovídající množství zlata, aby udržela jeho podíl v rezervách. To by měnové intervence banky značně prodražilo.

Podpora iniciativy mezi švýcarskými voliči v poslední době zřetelně klesla. Podle středečního průzkumu mínění se podpora návrhu snížila na 38 procent ze 44 procent před měsícem.

SNB loni kvůli propadu cen zlata utrpěla čistou ztrátu devět miliard švýcarských franků (přes 200 miliard Kč) a samotný pokles cen zlata ji připravil o 15 miliard franků. Cena zlata se loni propadla o 28 procent a zaznamenala nejprudší celoroční pokles za 32 let. Dolů ji stáhl přechod investorů k rizikovějším aktivům v souvislosti s oživováním světové ekonomiky. Ke zlatu, které se považuje za bezpečnou investici, se investoři obvykle uchylují v obdobích hospodářské a politické nejistoty.