Vyšetřování se týká švýcarské divize HSBC pro soukromé bankovnictví. V minulosti vyšetřování předcházela krádež osobních údajů klientů privátního bankovnictví HSBC ve Švýcarsku. Údaje byly předány úřadům v Belgii a ve Francii. Divize HSBC Private Bank byla v pondělí v Belgii obviněna z daňových podvodů a praní špinavých peněz.

Francouzské úřady "zkoumají, zda banka HSBC Private Bank (ve Švýcarsku) postupovala řádně ve vztahu k některým klientům banky, kteří měli daňovou oznamovací povinnost ve Francii, a ve vztahu k tomu, jakým způsobem banka nabízela své služby v této zemi," uvedla HSBC Private Bank. Dodala, že s francouzskými úřady hodlá spolupracovat v "největším možném rozsahu".

Vzhledem k tomu, že světová finanční krize některým zemím vyčerpala státní rozpočet, řada vlád se snaží zasáhnout proti případům nepřiznaných finančních prostředků ukrývaných v daňových rájích. Francie a Švýcarsko se v červnu dohodly, že budou více spolupracovat v úsilí Francouzů posvítit si na majitele tajných kont ve švýcarských bankách.