Actavis nabídl za akcii Allerganu 219 dolarů, což je asi deset procent nad páteční závěrečnou cenou akcie kupované firmy. Poslední nabídka Valeantu, kterou podporuje investor William Ackman a jeho fond Pershing Square Capital Management, má hodnotu kolem 54 miliard dolarů. Akcie Alergannu na dohodu reagovaly vzestupem o šest procent na 210 dolarů.

Valeant nabídl Allerganu převzetí v dubnu, vedení americké firmy ji ale odmítlo a odmítalo i její zlepšené verze. Návrh Actavisu získal podporu správní rady Allerganu. Valeant dnes uvedl, že nabídka Actavisu je tak vysoká, že firma to nebude schopna svým akcionářům vysvětlit, a dal tak najevo, že odpovědět další nabídkou nehodlá.

"Spojujeme se s partnerem, který se ideálně hodí pro to, aby realizoval plný potenciál našeho podniku," uvedl k dohodě šéf Allerganu David E.I. Pyott. K transakci se 18. prosince budou moci vyslovit akcionáři Allerganu, mezi nimiž má významnou pozici i Ackmanův fond Pershing Square.

Botulotoxinové preparáty jsou známé jako prostředek k dočasnému vyhlazení vrásek. Allerganu se během let podařilo zařídit více než pět dalších schválených použití botoxu, včetně léčby migrén.

Actavis je původně americká farmaceutická společnost Watson Pharmaceuticals, která se přejmenovala po předloňském převzetí švýcarského výrobce generických léků Actavis Group. Actavis, který má sídlo v Dublinu, pomocí akvizic rychle roste. Loni se mimo jiné dohodl na koupi irsko-americké farmaceutické společnosti Warner Chilcott za 8,5 miliardy dolarů a letos koupil za 28 miliard USD firmu Forest Laboratories.