Navzdory vysokému růstu za poslední dva týdny má však index za celý říjen ztrátu ve výši dvou procent. Znamená to nejhorší měsíční pokles za 16 měsíců.

Japonská centrální banka se rozhodla rozšířit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů a dalších aktiv o další desítky miliard jenů ročně. Chce tím podpořit domácí ekonomiku, která se po letošním zvýšení prodejní daně nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo. Analytici tak agresivní uvolnění měnové politiky nečekali.

Měnová politika v Japonsku jde opačným směrem než ve Spojených státech, kde centrální banka (Fed) nákup dluhopisů ukončila. Fed rovněž naznačil, že by mohl začít zvyšovat úrokové sazby dříve, než se dosud čekalo. Evropská centrální banka zatím nebyla ochotna přistoupit k nákupu velkého objemu dluhopisů navzdory stagnující inflaci.

Akcie francouzské automobilky Renault dnes zpevnily o 3,5 procenta. Renault je partnerem japonského Nissanu a pokles kurzu jenu je pozitivní zprávou pro vývoz z Japonska.

Posilovaly ale také akcie bankovních společností. Například akcie britské Barclays stouply o 8,2 procenta, zatímco akcie Royal Bank of Scotland přidaly 6,8 procenta. Akcie francouzské BNP Paribas díky lepším výsledkům hospodaření vzrostly o 3,5 procenta. Index bankovních společnosti stoupl o 2,7 procenta.