"Poslední říjnový týden byl ve znamení zátěžových testů evropských bank, zasedání americké centrální banky Fed, výsledkové sezony a dalšího nečekaného uvolnění měnové politiky v Japonsku. Domácí index PX následoval svoje západní sousedy," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Erste Group zveřejnila ve čtvrtek hospodářské výsledky v souladu s očekáváním. Banka zakončila týden o 13 procent silnější na 565 Kč. Pro růst akcií bylo více než zveřejněné výsledky důležité to, že banka bez výraznějších problémů prošla zátěžovými testy Evropské centrální banky. Nejvíce klesající NWR ztratila devět procent na 0,5 Kč.

Začátek listopadu přinese pravidelné zasedání ECB, které by mohlo dále specifikovat plánované odkupy aktiv. Výsledková sezona se postupně přehoupne do poslední pětiny a nemělo by se již změnit její relativně kladné vyznění. "Celkově očekáváme, že by na trhu mohla ještě doznívat pozitivní nálada z nečekaného zvýšení měnového uvolnění v Japonsku z konce uplynulého týdne," odhadl analytik.