Tesco se potýká s poklesem prodeje ve svých prodejnách a v září firma zjistila nesrovnalosti v účtech v objemu 263 milionů liber (9,3 miliardy Kč). Firma kvůli tomu suspendovala osm vedoucích pracovníků a vyšetřuje ji úřad SFO, který se zaměřuje na závažné případy podvodů a korupce.

Tesco má nyní u Moody's známku Baa3, což je jeden stupeň nad neinvestiční kategorií. Minulý týden Moody's uvedla, že přezkoumává rating firmy kvůli dalšímu snížení v reakci na výsledky hospodaření za první pololetí, které ukázaly deficit v penzijním pojištění a růst čistého zadlužení. Obchodní zisk firmy naopak klesá.

Moody's vyzvala Tesco, aby vypracovalo jasný plán, v opačném případě bude čelit dalšímu snížení ratingu. Zpráva je podle agentury Reuters varováním pro nově jmenovaného generálního ředitele Teska Davea Lewise, který minulý týden prohlásil, že investoři by neměli čekat velké strategické oznámení.

"Je zde několik velkých rozhodnutí, které je třeba udělat - jejich strategii, jak dosáhnout obratu v činnosti, co se stane s konečnou dividendou, spekulace o možném prodeji majetku a kapitálová opatření. Tyto věci se nemohou stát jen tak, aniž by si toho někdo všiml, takže očekáváme v určité fázi důležité oznámení," uvedl analytik Moody's Sven Reinke.

Snížení ratingu do neinvestičního pásma by znamenalo, že největší soukromý zaměstnavatel v Británii upadne v nemilost u řady investorů, kteří by mohli začít prodávat dluhopisy Teska. Některé fondy totiž nesmějí vlastnit cenné papíry firem, jejichž rating není v investičním pásmu.