V porovnání s ostatními měsíci letošního roku říjnová bilance nepatří ale k nejlepším. Nejméně lidí zahynulo na silnicích v únoru, policisté tehdy napočítali 24 zemřelých při dopravních haváriích. Méně usmrcených než v říjnu bylo ještě v dalších pěti měsících. Nejvíce životů mají letos na svědomí zářijové nehody, policie uvádí za tento měsíc 77 obětí.

Letošním nejtragičtějším dnem je 31. červenec, v jehož průběhu zemřelo na silnicích devět lidí. Poslední červencový den s devíti mrtvými se současně řadí k nejtragičtějším dnům posledních let. Devět lidí na českých silnicích zemřelo například 9. února 2011 nebo 2. července a 4. listopadu 2010. Nejvíc lidí, a to 12, podle dostupných statistik za poslední čtyři roky zemřelo 9. července 2010.

V říjnu se nejvyšší počet obětí v jednom dni vyšplhal na čtyři, což bylo ve středu 29. října. Naproti tomu 5. října při nehodách nezemřel nikdo.

Zatím poslední tragická nehoda se stala dnes večer mezi Bydžovskou Lhotkou a Kosičkami na Královéhradecku. Osobní auto v zatáčce vyjelo ze silnice a skončilo v poli, podle policie zřejmě kvůli nepřiměřené rychlosti. Zahynul čtyřiatřicetiletý muž, šestadvacetiletá žena utrpěla při havárii zranění. Další muž dnes odpoledne zemřel při srážce nákladního a osobního automobilu u Jaroměře na Náchodsku.

Podle informací policie letos od ledna do září při nehodách už zahynulo 473 lidí, z to 68 bylo chodců a podle odhadu Besipu toto číslo do konce roku stoupne na zhruba 116. Podle policie je totiž následující období právě pro chodce nejrizikovější. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch uvedl, že v listopadu a prosinci za posledních 14 let zemřelo 830 chodců, což je dvojnásobek počtu proti ostatním měsícům. Na vině je zejména zhoršená viditelnost osob na komunikacích.