Dohromady mají tyto naftové generátory výkon 41,4 megawattu (MW). Posilování záložních zdrojů bylo v Dukovanech dnešní dodávkou dokončeno. "Fyzicky je všechno na místě. Teď je potřeba to vyzkoušet a cvičit s tím," uvedl mluvčí.

Od zahájení provozu v roce 1985 má elektrárna 12 pevných dieselgenerátovových stanic. Každý ze čtyř dukovanských jaderných bloků zajišťují tři takové stanice. Další dva mohutné generátory za stovky milionů korun byly do elektrárny dopraveny během letošního léta, každý z nich má výkon 3,2 MW. Jeden bude sloužit pro napájení prvního a druhého bloku, druhý nový generátor bude jistit zbývající dva bloky.

Naposled dopravené mobilní generátory jsou ve srovnání s nimi podstatně menší. "Každý je o výkonu 350 kilowattů, umístěný na podvozku, doplněný o 1,3 kilometru elektrických kabelů na jiném nezávislém podvozku," uvedl Spilka. Tyto zdroje budou sloužit spíš pro napájení baterií a systémů, které přenášejí informace.

Dukovanská elektrárna pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Na opatřeních kvůli zvýšení odolnosti proti těžké havárii elektrárny ČEZ pracuje od roku 2012. Letos začali dělníci stavět dva objekty s chladicími věžemi, které budou vysoké jen 17 metrů. Staré chladicí věže měřící 125 metrů by mohl poničit vítr s rychlostí kolem 240 kilometrů za hodinu. Stavbaři také pracují na zvýšení odolnosti důležitých budov proti zemětřesení.