Barclays je jednou z několika bank, jež vyšetřují regulátoři kvůli údajným manipulacím na devizovém trhu. V Británii je Barclays podle zdrojů citovaných agenturou Reuters jednou ze šesti bank, jež jednají s úřady o urovnání v úhrnné výši 1,5 miliardy liber. Dohoda by prý mohla přijít v polovině listopadu. Podobná obvinění se vyšetřují i v USA.

Americká JPMorgan, UBS a Deutsche Bank si daly ve třetím čtvrtletí každá stranou přes miliardu dolarů na mimořádné náklady na právní spory. Podle zdrojů přitom počítají, že peníze půjdou hlavně na případné pokuty spojené s vyšetřováním devizového trhu. Royal Bank of Scotland a HSBC by o výši svých rezerv měly informovat v příštích dnech.

"Diskuse s některými regulačními úřady pokračují a toto je náš nejlepší odhad toho, o čem se domníváme, že je rezerva žádaná coby důsledek," sdělil finanční ředitel Barclays Tushar Morzaria.

Společnost dále oznámila, že očištěný zisk před zdaněním jí ve třetím čtvrtletí stoupl o 15 procent na 1,6 miliardy liber. Zisk z investičního bankovnictví přitom stoupl o 39 procent. Banka, která v posledním roce zrušila 7800 míst, snížila náklady ve třetím čtvrtletí na nejnižší úroveň za pět let. V propouštění hodlá pokračovat.