Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou Asie. Proti předchozímu kvartálu však tempo růstu zrychlilo na 0,9 procenta z 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí, kdy maloobchodní tržby a výdaje spotřebitelů zasáhla tragická nehoda trajektu Sewol. Ekonomika však již čtvrté čtvrtletí za sebou expandovala o méně než jedno procento, což ukazuje, že oživení je stále slabé, upozornila agentura AP.

Kapitálové výdaje se ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížily o 0,8 procenta. Vývoz klesl o 2,6 procenta a zaznamenal první pokles od třetího čtvrtletí 2013. Jihokorejská ekonomika je vysoce závislá na vývozu. Soukromá spotřeba se však zvýšila o 1,1 procenta, když ve druhém čtvrtletí naopak o 0,3 procenta klesla.

Ministerstvo financí v červenci oznámilo, že stát zvýší do konce roku své výdaje o 11,4 miliardy USD (250 miliard Kč). Dalších 27,4 miliardy USD pak ministerstvo slíbilo poskytnout malým a středně velkým firmám prostřednictvím půjček a programů finanční podpory. Ministerstvo také zmírnilo pravidla pro poskytování hypoték, aby podpořilo realitní trh. Doufá, že růst cen realit zvýší domácí poptávku.

Ke stimulačním opatřením vlády se přidala i korejská centrální banka, která letos již dvakrát snížila svoji základní úrokovou sazbu. Úroky v zemi jsou tak nyní na rekordním minimu dvou procent. Banka však rovněž zhoršila svůj výhled růstu na letošní a příští rok s odvoláním na slabé oživení kapitálových výdajů.