Podle dopisu, který italské vládě zaslal eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen, vykazuje italský návrh "značnou odchylku" od předchozího plánu na dosažení strukturálně vyrovnaného rozpočtu. Dopis požaduje, aby Řím vysvětlil, "proč nehodlá Itálie v roce 2015 respektovat Pakt stability".

Odcházející předseda Evropské komise José Barroso upozornil, že dopis podpořil i jeho nástupce Jean-Claude Juncker, který se ujme funkce v listopadu. Dodal, že zveřejnění dopisu bylo "jednostranným rozhodnutím italské vlády", kterému komise není nakloněna.

"Nacházíme se ve fázi jednání a konzultací s několika vládami. Jsou to technické konzultace, které je lepší vést v důvěrné atmosféře," prohlásil Barroso. Podle agentury DPA byl dopis označen jako "přísně důvěrný".

Barroso odmítl sdělit, zda komise podobné dopisy poslala také dalším evropským zemím. Předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok nicméně agentuře ANSA řekl, že dopis varující před možným porušením rozpočtové disciplíny v příštím roce obdržela od komise i Francie.

Návrh italského rozpočtu, který italský premiér Matteo Renzi minulý týden předložil Bruselu, zahrnuje daňové úlevy v objemu 18 miliard eur (téměř půl bilionu Kč). Posunuje rovněž termín pro dosažení strukturálně vyrovnaného rozpočtu na rok 2017. Podle Renziho je dopis od EU pouze přirozenou součástí dialogu ohledně společných rozpočtových pravidel.

Také Francie minulý týden předložila Bruselu návrh rozpočtu, který porušuje cíle dohodnuté na příští rok. Zdroje agentury Reuters už začátkem října uvedly, že Evropská komise návrh francouzského rozpočtu pravděpodobně odmítne a požádá o nový, který by lépe odrážel povinnosti Paříže týkající se snižování deficitu.

Renzi nyní s podporou Francie a některých dalších evropských zemí usiluje o změnu nasměrování unijní rozpočtové politiky od úsporných opatření k podpoře ekonomiky. Proti tomu se však staví Německo, které je největší evropskou ekonomikou.

Hrubý domácí produkt Itálie se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Italská ekonomika se tak vrátila do recese, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Italská centrální banka dnes navíc uvedla, že HDP se pravděpodobně snížil i ve třetím čtvrtletí.