"Za solidními výsledky nadále stojí silné výkony v Severní Americe a Číně," uvedl finanční ředitel firmy Chuck Stevens. Cena akcií automobilky se po zveřejnění výsledků zvýšila až o dvě procenta, později ale o většinu zisků akcie přišly.

Provozní ztráta evropských aktivit GM se prohloubila na 387 milionů dolarů z 238 milionů před rokem. Za vyšší ztrátou byly náklady na uzavření továrny v německé městě Bochum a rovněž prudký pokles poptávky na ruském trhu.

Výsledky GM za třetí čtvrtletí podle agentury AP poprvé v letošním roce nezahrnovaly výraznější náklady na svolávání automobilů do servisů. Firma již letos svolala kvůli různým závadám přes 30 milionů vozů, což ji stálo více než 2,8 miliardy dolarů.

Velká část těchto nákladů souvisela s problémy se zapalováním, kvůli nimž se firma stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že automobilka se o potížích spojených s minimálně 29 úmrtími dověděla už v roce 2001, se svoláváním vozů k opravě ale začala až letos v únoru.

Automobilka již minulý týden oznámila, že její celosvětový prodej se v prvních třech čtvrtletích letošního roku meziročně zvýšil o dvě procenta na 7,37 milionu vozů. Firmu tak ze druhé pozice na světovém automobilovém trhu vytlačil německý konkurent Volkswagen.