"Fakticky propouštění začalo už koncem minulého týdne, týkalo se ale pouze administrativních pracovníků," uvedl Šabík. Nyní vedení společnosti rozdalo první výpovědi i provozním pracovníkům. Celkem ČSA v rámci restrukturalizačního plánu hodlá propustit 77 pilotů, 66 pracovníků v administrativě a přes 170 palubních průvodčích.

Právě stevardi a letušky se proti současnému restrukturalizačnímu plánu bouří nejvíce. Drtivá většina z nich se v nedávném hlasování vyjádřila pro zahájení stávky, uvedl server Novinky.cz. Výsledek hlasování, ve kterém stávku podle informací ČTK podpořilo 97 procent hlasujících letušek a stevardů, rozeslaly kolem poledne zaměstnancům ČSA prostřednictvím e-mailu odbory.

Korean Air, který ve ČSA drží 44 procent, se ve středu připojil k plánu ministerstva financí podpořit hospodaření finanční injekcí. Jako podmínku ale korejská společnost uvedla právě pokračování v restrukturalizačním plánu, proti kterému se odbory bouří.

ČSA nyní zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a téměř 270 pracovníků v administrativě. V roce 2011 dopravce podle výroční zprávy zaměstnával bezmála 1500 lidí, z toho 292 pilotů a 613 letušek a stevardů. Rok předtím dopravce zaměstnával přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčí. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.