Modelovou řadu Tatra Phoenix tvoří sestava vozidel ve variantách s pohonem 4x4, 6x6, 8x6 a 8x8 doplněná o pracovní stroj 8x8 s celkovou hmotností 50 tun nebo o agrotahač. K nejžádanějším variantám, jako jsou například sklápěčky, budou podle automobilky postupně přibývat další verze Euro 6, které byly dosud dostupné s motory Euro 5. "Též dojde na rozšíření výbavy na přání, stejně jako k rozvoji a rozšiřování poprodejních služeb nabízených pro tuto modelovou řadu," uvedl vedoucí odboru marketingu Jiří Kašpárek.

Od roku 2011 vyrobila kopřivnická automobilka téměř 500 těžkých nákladních vozidel řady Tatra Phoenix. Tato modelová řada je založena na kombinaci podvozku Tatra, kabin a motorů dodávaných společností DAF Trucks a převodových skříní značek ZF či Allison.

Společnost Tatra Trucks vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Automobilku loni získali v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Tatra loni vytvořila tržby za 2,6 miliardy korun, vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008. V posledních 20 letech automobilka podstatnou část svých vyrobených vozidel dodávala v rozloženém stavu. V mateřské společnosti pracuje zhruba 900 lidí, další stovky zaměstnávají dvě dceřiné společnosti zaměřené zejména na slévárenství a kovárenství.