Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13.404 korun ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Podle návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 korun měsíčně a na třetí o 300 Kč měsíčně. "U rodin s jedním dítětem se nic nemění. Rodina se dvěma dětmi si příští rok polepší o 2400 Kč ročně, se třemi o 6000 Kč ročně," uvedl odborník na přímé daně ze společnosti PwC ČR Tomáš Hunal.

Do budoucna chce vláda slevy dál zvyšovat, ale až dalšími novelami zákonů. Do roku 2017 by měla sleva na druhé dítě vzrůst až o 500 korun a na třetí i další dítě o 900 korun měsíčně.

Pracující důchodci si budou moci od příštího roku opět činit nárok na slevu 24.840 korun ročně. O slevu přišli v rámci daňového balíčku, který v roce 2012 předložila bývalá Nečasova vláda. Novela současně s tím omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent.

"Pokud si podnikatel vydělá více, může si paušální výdaje uplatnit maximálně z částky dvou milionů Kč. Případně má vždy možnost uplatnit výdaje vynaložené ve skutečné výši," upozornil Hunal.

Vláda navrhla upravit zdanění investičních fondů tak, aby investice prováděné prostřednictvím investičních fondů měly z pozice investora srovnatelné daňové zatížení s investicemi prováděnými individuálně, tedy 19 procent. U vybraných typů investičních fondů, například fondů rizikového kapitálu, má zdanění sníženou pětiprocentní sazbou.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to senátorům vysvětlil snahou zabránit zneužívání investičních fondů ve formě kapitálových společností. Jako příklad uvedl, že jejich developerskou činnost bývá zdaněna pěti procenty, nikoli standardními 19 procenty. "Tato nežádoucí daňová výhoda nebyla založena daňovými předpisy, ale vznikla jako důsledek změny v zákonech upravujících kolektivní investování," uvedl ministr. Změna má podle něj také zamezit možnému odlivu téměř nezdaněných zisků z ČR.

Asociace pro kapitálový trh před tímto krokem varovala, stejně jako někteří senátoři. V případě schválení změny by se podle asociace významná část fondů kvalifikovaných investorů s objemem aktiv přesahujících 70 miliard Kč přesunula do zahraničí.