"Chceme dluhopisy nabídnout českým i zahraničním kvalifikovaným investorům prostřednictvím manažera emise a také neprofesionálním investorům v Česku prostřednictvím veřejné nabídky. Hodnota jednoho dluhopisu je 50.000 korun," uvedl Kouřil. Nabídka platí ode dneška nejvýše jeden rok. Společnost očekává, že výsledek veřejné nabídky bude známý do 7. listopadu a dluhopisy budou vydány o týden později. Na základě veřejné nabídky se stanoví emisní kurz a pevný úrokový výnos.

Je to poprvé, co společnost k tomuto kroku přistoupila. V posledních třech letech investovala zhruba 1,5 miliardy korun do stavby nové egyptské linky, na níž se výroba rozjela poprvé ve druhé polovině loňského roku. Zadlužení společnosti činilo v polovině roku 145,2 milionu eur (čtyři miliardy Kč).

Znojemskému podniku se letos ekonomicky daří, v prvním pololetí zvýšil tržby o 14 procent na 3,1 miliardy korun, čistý zisk o více než polovinu na 291 milionů korun. Lepších výsledků než loni dosáhl právě díky prodeji výrobků z linky v Egyptě, která se letos rozjela naplno.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.