Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,92 procenta na 16.461,32 bodu. Širší index S&P 500, který měl během dne namířeno k pátému dni růstu za sebou, nakonec oslabil o 0,73 procenta na 1927,11 bodu. Úhrnný index trhu Nasdaq skončil na 4382,85 bodu se ztrátou 0,83 procenta.

Wall Street nejprve navázala na růstovou sérii a trh tlačily vzhůru výsledky technologických firem Yahoo nebo Broadcom. Ztrácet začal po vládní zprávě, která ukázala překvapivě silný nárůst zásob ropy na americkém trhu. Údaje vedly k novému propadu cen ropy, což oslabilo index akcií energetického sektoru o 1,7 procenta.

Náladu na trhu definitivně zhoršily události v Ottawě. Kanadu vyděsil útok neznámého střelce, který zabil vojáka u pomníku obětem války v centru města a pronikl do nedaleké parlamentní budovy, kde jej policie zneškodnila. Kanada těsně předtím zvýšila stupeň teroristické hrozby na svém území kvůli zvýšené aktivitě radikálních islamistických skupin. Akcie na torontské burze klesly o 1,6 procenta.

"Situace v Ottawě zrychlila pokles. Myslím si ale, že ten začal kvůli ropě, protože panují velké obavy o globální ekonomický růst," řekl agentuře Reuters analytik John Canally z firmy LPL Financial. Pokud střílení v Ottawě souvisí s domácím terorismem, bude to ale podle něj mít na trhy negativní dopad.

Dolar na devizovém trhu dál zpevňoval, protože inflace v USA byla v září mírně vyšší, než se čekalo. Euro dál oslabily obavy o zdraví bank v eurozóně po nepotvrzených zprávách, že více než desítka z nich neprošla zátěžovými testy Evropské centrální banky (ECB). Evropskou měnu už v předešlých dnech srazily zprávy, že ECB uvažuje o nákupech firemních dluhopisů.

Dolar vůči euru v závěru obchodování posílil o 0,6 procenta na 1,2643 USD a předtím vystoupil na týdenní maximum 1,2635 USD, Americká měna proti japonskému jenu posílila o 0,2 procenta na 107,14 JPY.