Mincovna rozvíjí i vlastní výrobu mincí a medailí a zabývá se distribucí zlatých investičních slitků. "Odkupem podílu od švýcarského výrobce střížků pro výrobu mincí tak Monetica dosáhla toho, že Česká mincovna je výhradně v českých rukou. Vlastníkem Monetiky je David Zoubek," uvedl finanční analytik společnosti Monetica Martin Bernát.

Monetica je investiční a poradenská společnost zaměřující se na středně velké investice v České republice a regionu střední a východní Evropy. Monetica se soustředí na investice do tradičních značek v oblasti výroby, služeb a finančního sektoru, včetně rodinných firem vzniklých v posledních 25 letech.

Česká mincovna loni oslavila 20 let od svého založení. Zájem Čechů o zlato v minulém roce rostl, firma prodala téměř dvakrát tolik zlatých slitků než v roce 2012. Na tržbách se to vzhledem k nižším cenám projevilo růstem zhruba o jednu čtvrtinu. Celkově jen za slitky mincovna utržila zhruba 300 milionů korun.

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993. Od závěru roku 1994 firma vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.