"Novela upřesňuje vztahy mezi účastníky trhu s elektřinou, s plynem a také trhu v teplárenství," řekl Sobotka. Novela podle něj má také zlepšit kontrolu a vymahatelnost práv a povinností a zvýšit stabilitu a předvídatelnost regulačního prostředí v energetice. Má i více ochránit zákazníky při uzavírání nových smluv s dodavateli.

Jednou z největších změn, kterou novela přináší, je změna způsobu platby poplatku na OZE. Ten by měl být nově stanovován podle hlavního jističe. Nyní se poplatek určuje podle spotřeby elektřiny, jeho maximální výše letos činí 495 korun za megawatthodinu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že s novým způsobem žádný člověk nezaplatí více. Naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ušetří. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze byl však důvod změny jiný. Měla podle něj spíše ulevit velkoodběratelům, ne zlevnit elektřinu pro domácnosti.

Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do 10 kW. Pro jejich instalaci už nemá být nově potřeba licence, a to ani v případě, že půjde o podnikání. Původně chtělo MPO stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na státní podporu.

Paragraf ale ze zákona nakonec vypadl, což se nelíbí Energetickému regulačnímu úřadu. Podle něj se Česku může stát, že ho za jeho absenci bude nějakým způsobem sankcionovat Evropská komise.

Jak dnes uvedl Sobotka, materiál také navrhuje zřízení nové rady ERÚ a zavádí do českých předpisů několik nových směrnic a nařízení EU.

Novela byla od začátku její tvorby neustále upravována, jen na jednání Legislativní rady vlády byl materiál třikrát.