Nejen klesající čísla z trhu, ale i neustálé změny podmínek ovlivňujících inkaso pohledávek, mají podle něj za následek nejistotu, co s tímto oborem bude v budoucnu a zejména se seriózními podnikateli v něm. Za hrozby pro věřitele označil připravovanou evropskou legislativu o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a populistické úpravy stanovení výše a způsobu přiznávání nákladů v soudním řízení a zavedení místní příslušnosti exekutorů.

"Zejména připravovaná evropská legislativa o ochraně fyzických osob povede ke zvýšení nákladů na správu pohledávek. Věřitelé i inkasní agentury budou muset změnit procesy, bude nižší vymahatelnost a mohou vznikat soudní spory vůči zpracovatelům osobních údajů. Důsledkem toho může v extrémním případě být až zánik odvětví inkasa pohledávek," dodal Gazárek.

Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl loni o sedm miliard korun na 23 miliard korun. Na trhu bylo 1,7 milionu nových pohledávek, což je o 300.000 méně než o rok dříve. Průměrná výše pohledávky řešená inkasní agenturou loni klesla o 2380 Kč na 13.565 Kč. Pohledávky za domácnostmi činily 87 procent počtu pohledávek předaných do správy inkasním agenturám.

Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové asociace jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek, které přijaly etický kodex, v němž se mimo jiné zavazují k přísnému dodržování zákonů ČR.