Hlavní tokijský index Nikkei 225 přidal 578,72 bodu a obchodování uzavřel vyšší o 3,98 procenta na 15.111,23 bodu. Smazal tím většinu ztrát z minulého týdne.

Náladu investorů v pátek především posílily údaje, podle nichž důvěra amerických spotřebitelů vzrostla v polovině října na nejvyšší úroveň za více než sedm let. Wall Street rovněž posílily údaje o oživení stavebního trhu a jeho indexy v pátek posílily o více než jedno procento.

Nikkei minulý týden ztratil pět procent a podobně jako další světové trhy podlehl zvýšeným obavám z nepříznivého vývoje světové ekonomiky. Japonský trh oslabovalo i zpevňování jenu, dnes ale investoři skupovali zpět akcie, které v minulých dnech nejvíce ztrácely.

Prudký růst zaznamenaly s podporou oživení na Wall Street a v Tokiu rovněž jihokorejské akcie. Index burzy v Soulu KOSPI vzrostl o 1,55 procenta a uzavřel na 1930,06 bodu. Je to nejvyšší jednodenní přírůstek za 11 měsíců. Vzhůru se vydaly také akcie v Číně, Hongkongu a na burzách zemí jihovýchodní Asie.