Celkem mají být během dneška zrušeny tři páry letů mezi Prahou a německým Frankfurtem a rovněž jeden pár letů z Mnichova do Prahy, řekla ČTK mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Cestujícím rovněž doporučila sledovat aktuální informace na internetových stránkách dopravce a pražského letiště. Pokud cestující zjistí, že byl jejich let zrušen, je třeba kontaktovat přímo Lufthansu a s jejími zástupci řešit danou situaci, dodala mluvčí.

Svaz VC nejprve vyhlásil stávku pro lety na krátkou a střední vzdálenost, v noci na dnešek ale oznámil, že se v úterý od 06:00 SELČ protestní akce rozšíří i na dálkové lety. Vedení Lufthansy ještě dnes dopoledne očekávalo, že se mu podaří provoz na dálkových trasách zajistit, odpoledne ale vydalo nový mimořádný letový řád, podle kterého budou v úterý zrušeny téměř všechny dálkové lety z Frankfurtu nad Mohanem. Na dálkové lety z Düsseldorfu by stávka mít vliv neměla.

Celkem Lufthansa v době stávky zruší na 1400 plánovaných letů. Představuje to asi dvě třetiny všech jejích spojů v daném období. Cestujícím na vnitroněmeckých trasách aerolinky doporučují využít rychlovlaky ICE, ostatním nabízejí možnost zdarma zrušit letenku nebo ji přeložit na jiný termín.

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit.

Mluvčí svazu VC Jörg Handwerg v televizi N24 prohlásil, že piloti jsou ochotni k jednání a předložili vedení aerolinek už několik kompromisních nabídek. Lufthansa podle něj ale odmítá ustoupit a trvá na svém stanovisku.

Piloti Lufthansy uspořádali kvůli sporu o důchodový program v dubnu třídenní stávku, od konce srpna potom dalších pět kratších protestních akcí. Stávky dosud postihly přes půl milionu pasažérů a způsobily Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.