Česká národní banka v červencové prognóze zlepšila odhad vývoje domácí ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta. Naopak pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na tři procenta. Ministerstvo financí v červenci výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,7 procenta z dubnových 1,7 procenta. Pro rok 2015 počítá s růstem o 2,5 procenta.

"HDP ve druhém čtvrtletí mezikvartálně stagnoval, což bylo způsobeno především poklesem příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků. Kvůli jejímu zvýšení se obchodníci totiž na konci loňského roku předzásobili," upozornil Fanta. Tento mimořádný faktor bude podle něj v následujících čtvrtletích odeznívat a tempo růstu HDP se znovu dostane na hodnoty odpovídající aktuální vysoké úrovni indexu nákupních manažerů PMI a rostoucí důvěře spotřebitelů.

Na oživení ekonomiky má nepříznivý vliv vysoká míra nezaměstnanosti a podmínky podnikatelských úvěrů. Ve druhém čtvrtletí 2014 došlo k mírnému uvolnění podmínek podnikatelských úvěrů a tento trend nadále pokračuje i ve druhém letošním pololetí, byť je zlepšení jen marginální. Schopnost především menších podniků půjčit si finanční prostředky na investiční účely však zůstává omezená, podotkl Fanta.

Pro období 2016 až 2018 prognóza EY předpokládá tříprocentní tempo růstu HDP ročně, což je výrazně méně než v období před krizí. Důvodem je pomalejší růst produktivity práce, menší nabídka pracovní síly či nutnost zvýšit domácí úspory. ČR má posledních 20 let schodek běžného účtu platební bilance, a je tudíž závislá na zahraničním financování. Pro vyspělou ekonomiku, která potřebuje vyšší domácí úspory na financování stárnoucí populace, je tento model neudržitelný, podotkl Fanta.

"Pozitivní zprávou je dobrá kondice bankovního sektoru, který krizi dobře zvládl díky své vysoké ziskovosti, efektivitě, konzervativním zásadám řízení rizik a relativní malé míře zadluženosti panující v české ekonomice," uzavřel Fanta.