"Očekáváme, že tvrdší přístup finanční správy se dotkne stovek firem, které budou po obdržení statusu nespolehlivého plátce existenčně ohroženy," řekl ČTK Michal Gabriel, ředitel společnosti Bibby Financial Services, která se věnuje provoznímu financování (factoringu).

V důsledku rozšíření kritérii pro nespolehlivého plátce se do této kategorie dostane více subjektů, souhlasila ředitelka v daňovém oddělení firmy Deloitte Radka Mašková. V momentě, kdy by daná společnost byla označena jako nespolehlivý plátce, zkomplikuje ji to velmi pravděpodobně obchodní vztahy a je rovněž pravděpodobné, že se na ni zaměří i správci daně. Nová kritéria jsou nastavena poměrně přísně, podotkla.

Podle České leasingové a finanční asociace doléhá institut nepoctivého plátce na všechny solidní podnikatele a firmy, kteří musí z pozice odběratele ručit za daň, kterou neodvede dodavatel. Takový přístup považuje ČLFA za nekorektní vůči všem poctivým podnikatelským subjektům, u kterých se zavedení institutu projevilo vyšší administrativní zátěží i finančními náklady souvisejícími s prověřováním dodavatelů. Zásadní problém asociace vidí v tom, že stát přenáší na podnikatelské subjekty spoluodpovědnost za plnění jednoho z jeho základních úkolů, kterým je dohled nad výběrem daní.

Od října se stává subjekt nespolehlivým plátcem i v případech, pokud firma nemá řádné daňové doklady a úřad jí opakovaně vyměří daň podle pomůcek alespoň 500.000 Kč, či firma neposkytuje požadovanou součinnost se správcem daně. Nejrazantnější dopad však v sobě skrývá kritérium, v jehož rámci se institut vztahuje i na ty firmy, u kterých je po dobu tří měsíců evidován kumulativní nedoplatek na DPH minimálně 500.000 Kč. Dosud byla limitní částka deset milionů korun.

Pokud odběratel zaplatí na účet nespolehlivému dodavateli (plátci), stane se ze zákona ručitelem za dodavatelovu neodvedenou DPH, a to bez ohledu na to, na jaký jeho bankovní účet platí. "Lze tedy očekávat, že pouze minimum odběratelů bude ochotno obchodovat s tzv. nespolehlivým plátcem a vystavovat se tak nebezpečí ručení za jeho DPH. Stát tímto přenáší na všechny podnikatele další významnou administrativní zátěž," dodal Gabriel.

"Snažíme se tímto opatřením postihnout zejména ty plátce, kteří závažně a opakovaně porušují své povinnosti na DPH, dlouhodobě parazitují na systému, daň neodvedou, ale přitom ji chtějí neoprávněně ze státní kasy odčerpat," uvedl zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Seznam nespolehlivých plátců funguje více než rok. V databázi by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce "nespolehlivý plátce" neobjevilo "ano". U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma. V květnu evidoval registr 62 nespolehlivých plátců, nyní jich je 139.