Dopravní podnik na jejich pořízení získá evropskou dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 251 milionů korun. Průměrná cena kloubového trolejbusu činí 14,5 milionu korun, sólo trolejbus přijde asi na 11,4 milionu Kč (obojí bez DPH). Loni získala DSZO devět nových trolejbusů. Letos v březnu přibyly čtyři a v červnu další čtyři.

"Do konce kalendářního roku očekáváme dodání ještě minimálně tří trolejbusů,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. DSZO by měla získat celkem 25 nových trolejbusů od plzeňské Škody Electric. Vozy největšího evropského výrobce trolejbusů jezdí ve 30 zemích světa. V ČR je DSZO jedním z nejvýznamnějších odběratelů firmy.

Nové trolejbusy nahrazují nejstarší stroje. Podle Cekoty se tak od října bude v provozu objevovat již jen jediný středopodlažní sólo trolejbus typu Škoda 14 Tr (evidenční číslo 170). Nasazen bude navíc jen sporadicky na linkách 9, 10 nebo 14. Dopravní podnik zvažuje, že vozidlo zůstane v DSZO i poté a zařadí se mezi historická, která jsou využívána při zvláštních příležitostech.

"Vývoj nelze zastavit, směřuje mimo jiné k nízkopodlažnosti vozidel MHD. Takové jsou všechny nové vozy, které nakupujeme. Středopodlažní trolejbusy 14 Tr odcházejí do historie. Několik let ještě budou jezdit jejich kloubové varianty 15 Tr, ale i jejich čas se krátí. V dohledné budoucnosti bude vozový park DSZO kompletně nízkopodlažní," uvedl předseda rady jednatelů DSZO Jiří Ondráš.

Společnost v období od roku 1981 do roku 1995 zařadila do provozu 43 středopodlažních trolejbusů typu 14 Tr od výrobce Škoda Ostrov. Vyřazuje je od roku 1989. "Mnohé z těchto trolejbusů byly odprodány jiným dopravním podnikům, například do bulharského Pazardžiku, lotyšského hlavního města Rigy, maďarského Szegedu, litevského hlavního města Vilniusu, ukrajinského Ternopolu nebo Lvova, a řada z nich ještě dodnes jezdí," uvedl Cekota.

DSZO využívá v městské hromadné dopravě na území Zlína, Otrokovic a obce Želechovice nad Dřevnicí 56 trolejbusů. Jejich průměrné stáří činilo na konci uplynulého roku 9,7 roku.