"Oproti notifikacím z dubna 2014 došlo ke změně výše deficitu vlivem metodických změn v ESA 2010. Změna ve výši deficitu vládních institucí za rok 2013 je současně ovlivněna zapracováním výsledků ročních statistických zjišťování a zpřesněných údajů o výši vybraných daní," uvedl ČSÚ.

Díky revizím se snížil i deficit za rok 2011, a to z 3,2 procenta HDP pod EU požadovanou tříprocentní hranici na 2,86 procenta HDP.

Naopak předloňská výše deficitu 3,99 procenta HDP byla ovlivněna jednorázovým zaúčtováním církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů by byl loni deficit veřejných financí podle dřívějších informací ČSÚ pod EU požadovanou tříprocentní hranicí.

Revize HDP zároveň vedla k poklesu veřejného dluhu. Celkový veřejný dluh v poměru k HDP podle dnešních čísel ČSÚ loni stoupl na 45,74 procenta ze 45,5 procenta v roce 2012. Ještě letos v dubnu ale statistici uváděli za loňský rok dluh ve výši 46,04 procenta HDP. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.