Objem vzájemného obchodu se až do roku 2012 neustále zvyšoval, od loňska stagnuje okolo 14 miliard dolarů (305 mld Kč). "Bylo velmi složité po politických změnách v roce 1989 budovat znovu obchodní vztahy a vzájemnou důvěru, nastavit funkční pravidla obchodu. Je otázka, jestli nyní budeme začínat znovu, nebo budeme navazovat na to, co jsme vybudovali," řekl šéf Komory pro hospodářské styky se SNS Václav Petříček. Zdůraznil, že je rozpracovaných hodně projektů a bylo by potřeba je dodělat. "Aby je nezískaly jiné země, jako se to stalo v 90. letech," řekl Petříček. Doporučil, aby zesílila česká ekonomická diplomacie v Rusku, aby se posílilo obchodní oddělení na velvyslanectví a personálně se stabilizovaly instituce jako EGAP, Česká exportní banka, CzechInvest a CzechTrade.

Ruští zástupci hovořili o nesmyslnosti sankcí, které mohou poškodit obě strany a nejsou prý politicky ani trochu účinné. "Je potřeba spolupráci rozvíjet a nepoddávat se jednoduchým řešením. Prezident Vladimir Putin, že sankce jsou neefektivní a nepřinesou výsledky," řekl ruský velvyslanec Sergej Kiselev. Zopakoval dlouholetou snahu o účasti Ruska na dostavbě Temelína.

Viceprezident Svazu strojírenství Ruska Vladimir Gutěnov tvrdil, že Rusko se snaží dosáhnout zrušení sankcí tím, že Putin inicioval jednání s Kyjevem, snažil se vyjít Ukrajině vstříc a snažil se ukončit ozbrojený konflikt. "Nedávná vystoupení představitelů Západu však ukazují, že naše očekávání jsou optimistická. Pokud Evropa neudělá vstřícné kroky, sama se přesvědčí, jaký dopad budou mít sankce na zhoršené životní podmínky. Proto velmi vysoko hodnotím postoj českého premiéra Bohuslava Sobotky, který vystupuje aktivně proti sankcím,“ řekl Gutěnov.