Prodej licence je součástí plánu privatizace, na němž se Atény dohodly s mezinárodními věřiteli Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v rámci záchranného balíku pro zadluženou zemi. Privatizační cíle Řecko kvůli nízkému zájmu investorů a byrokratickým průtahům opakovaně neplní. Cíl příjmů z prodeje státního majetku pro letošní rok vláda snížila na 1,5 miliardy eur z původních 3,6 miliardy eur.

OPAP nabídla za licenci 40,5 milionu eur (1,1 miliardy Kč), což bylo nad nabídkou soupeře, uvedla agentura. OPAP je podle agentury Reuters z hlediska tržní hodnoty druhou největší sázkovou společností v Evropě.

Dostihové sázení v Řecku dosud provozuje skupina ODIE, která v roce 2012 skončila s čistou ztrátou 23,4 milionu eur. HRADF první tendr v srpnu zrušila, když dostala jen jednu nabídku od Intralotu, kterou posoudila jako nevyhovující.

Řecko loni prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta, kterou vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizací v Řecku od poskytnutí finanční pomoci. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.