Jako daňové ráje se označují země s výhodným, tedy nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země - většinou s malou rozlohou a nízkým počtem obyvatel - významné finanční centrum. V Česku se o stěhování za nižším zdaněním v poslední době hovořilo například v souvislosti s tenistkou Petrou Kvitovou a jejím bydlištěm v Monaku.

"Nutno však dodat, že 57 procent respondentů sice zvažované opatření podpořilo, ale myslí si, že bude mít jen omezený efekt. Dalších devět procent manažerů naopak vyjádřilo přesvědčení, že toto opatření dá kontrolorům účinný nástroj k identifikaci podezřelých transakcí," uvedl vedoucí partner daňového oddělení Mazars Pavel Klein.

Mezi daňové ráje patří například Bermudy, Barbados, Kajmanské ostrovy, Maledivy a Seychely. V posledních letech značně stoupá i obliba Singapuru, Hongkongu a Švýcarska, protože sídlo společnosti na malém ostrovu nemusí být pro některé obchodní partnery dostatečně věrohodné.

Počet českých společností, jejichž vlastník má adresu v daňovém ráji, vzrostl podle údajů společnosti Bisnode v letošním prvním pololetí o 89 na 13.189 firem. Největší zájem je aktuálně o destinace, jež podnikatelům garantují vysoký stupeň anonymity. To jsou například Seychely, Marshallovy ostrovy nebo Panama.