Exportéři dnes proto vyzvali vládu, aby učinila kroky zajišťující nezbytnou podporu českým vývozcům, kteří jsou zasaženi nepříznivým politickým a ekonomickým vývojem v mnoha oblastech. "Potřebujeme, aby EGAP a ČEB fungovaly jako efektivní a flexibilní státní proexportní instituce v souladu se standardy OECD," píše se ve výzvě.

"ČEB není charitativní organizace, je zřízena na pojištění pro riziková teritoria. Exportéři by měli vědět, že pokud vyváží do bezpečných teritorií, tak si ručí sami," uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš. Upozornil, že z minulosti je v bance 40 miliard korun nedobytných úvěrů.

"Jediné, co exportéři žádají, jsou stejné podmínky, jaké mají v souboji o zakázky jejich zahraniční konkurenti. Všechny vyspělé země pomáhají zákazníkům svých exportérů získávat úvěry. Do některých teritorií je bez toho téměř nemožné dodávat," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Babiš řekl, že lze o podpoře exportu debatovat. "Musíme změnit pravidla, Stát má důležitější roli v tom, že aktivně oslovuje ty investory. My jsme v rámci rozpočtu odsouhlasili až 100 milionů korun, z toho 50 milionů jde na ekonomickou diplomacii," uvedl.

Podle svazu průmyslu a Hospodářské komory vzrůstá v obou státních institucích na podporu exportu snaha o bezrizikové transakce, které jsou ale nedosažitelné. Objevují se také snahy přenášet rizika, z principu náležející bance, na exportéry. V návaznosti na to roste administrativní náročnost a náklady všech stran a pojištění se prodražuje.

ČEB v minulosti poskytla problémové úvěry v řádu miliard korun. V polovině ledna zasahovala v bance i v EGAP protikorupční policie, která si vyžádala materiály k několika obchodním případům. Přístup obou institucí k poskytování služeb exportérům je tak nyní daleko opatrnější. "Pochopitelná snaha státu o nápravu situace v těchto institucích bohužel vedla k určité nejistotě a určitému zpomalení rozhodování jak EGAP, tak ČEB," uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Kvůli vysoké chybovosti u starších obchodních případů EGAP loni výrazně zpřísnil podmínky pojištění, aby se problémy neopakovaly. "Stávající pojistné podmínky EGAP jsou naprosto srovnatelné s těmi, které poskytuje většina světových státních úvěrových pojišťoven. EGAP v současné době nijak neomezuje podporu exportu, naopak se snaží pomoci českým exportérům na nových teritoriích v souvislosti s výpadkem exportu na Ukrajinu a do Ruska," uvedla dnes mluvčí EGAP Hana Hikelová.

Svaz průmyslu i Hospodářská komora uvedly, že jsou připraveny zapojit se do diskuse vlády a ministerstev o zachování státní podpory exportu při dosažitelné minimalizaci rizik pro státní rozpočet. Cílem této diskuse by mělo být dlouhodobě vyrovnané hospodaření obou institucí.

Finanční podpora exportu je podle vývozců nejvýznamnější složkou státní proexportní podpory. Podle průzkumu svazu průmyslu mezi stovkou velkých firem považuje 63 procent podniků podporu od EGAP a ČEB za zásadní. Jako méně podstatné naopak firmy označily podporu od agentury CzechTrade (44 pct), zvýšení počtu ekonomických diplomatů (32 pct) či účast podnikatelů na zahraničních cestách politiků (12 pct).

Průzkum ukázal, že 44 procent firem očekává letos zvýšení exportu, 15 procent snížení vývozu a 37 procent pak stejný výsledek jako loni. Dále 55 procent podniků v průzkumu uvedlo, že by export ovlivnilo hlavně omezení poptávky z Německa, 72 procent by ovlivnil konflikt na Ukrajině a sankce vůči Rusku a vývoz 43 procent firem by negativně ovlivnila ztížená dostupnost exportního financování a pojištění ČEB a EGAP.