Australský ministr financí Joe Hockey zahájil dnešní zasedání v severoaustralském přístavu Cairns předložením ambiciózního programu schůzky, v němž dominuje diskuse o tom, jak zvýšit světový růst do roku 2018 o dva procentní body z nynějšího tempa 3-4 procenta ročně. V současnosti se ale takový cíl zdá ještě vzdálenější než dříve, protože řada členů skupiny od Číny přes Japonsko a Německo po Rusko se dostala do ekonomického útlumu. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) právě tento týden snížila odhad růstu velkých světových ekonomik.

"Máme příležitost změnit osud světové ekonomiky," řekl Hockey, jehož země nyní G20 předsedá.

Hned na počátku schůzky se ale objevily staré diametrálně odlišné postoje vůči podpoře ekonomického růstu. Zatímco americký ministr financí Jack Lew vyzval eurozónu a Japonsko, aby dělaly na podporu svých ekonomik víc, Německo takové snahy tradičně odmítá a zdůrazňuje nutnost zdravých veřejných financí a strukturálních reforem. "Na krátkozrakých stimulacích se neshodneme," řekl Reuters německý delegát na G20. Argumentoval tím, že většina zemí je stále příliš zadlužena, než aby mohla zvyšovat výdaje.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble navíc v Cairns varoval před vznikem nebezpečných cenových "bublin" na trzích akcií a realit, které jsoun podle něj důsledkem dlouhodobé uvolněné politiky vlád a centrálních bank. "Zdůraznil, že expanzivní fiskální a měnová politika snižuje tlak na reformy," citoval ministra německý delegát. Ministr podle něj sice považuje nynější podpůrnou ekonomickou politiku ve světě za odpovídající situaci, vidí v ní ale dlouhodobá rizika pro finanční stabilitu.

Činitelé G20 nicméně dostali a analyzovali více než 900 jednotlivých návrhů na posílení růstu, řekl kanadský ministr Joe Oliver. "Věříme, že těmito kroky se celkově - pokud je ovšem zavedeme - velmi těsně přiblížíme cíli dvou procent." řekl Oliver.

Finanční lídři poukazují na to, že globální ekonomice nijak nepomáhá napjatá situace na řadě míst světa, zejména na Blízkém východě a na Ukrajině. Hockey uvedl, že Austrálie nyní zjišťuje postoj členů G20 k otázce, zda by se Rusko mělo vůbec zúčastnit summitu skupiny, který je plánovaný na listopad do Brisbane.

Z některých stran se ozvaly výzvy k tomu, aby ruský prezident Vladimir Putin nebyl na summit pozván kvůli ruským krokům vůči Ukrajině. Převládající názor je ale podle australského ministra takový, že je nutné, aby Rusko zůstalo zapojeno do globálních jednání.