Nejnovější kolo třístranných jednání o dodávkách ruského plynu se podle komise uskuteční v Berlíně. Předchozí rozhovory skončily 16. června bez výsledku.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacené účty. Některé evropské země si v posledních dnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom však tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu Eustream dnes uvedl, že dodávky ruského plynu přes Ukrajinu na Slovensko zůstávají na zhruba stejné úrovni jako v uplynulých dnech. V těch byly dodávky podle dřívějších informací agentury Reuters o zhruba 17 procent nižší než v minulém týdnu.

Slovenské plynárny SPP, které jsou v zemi největším prodejcem plynu, oznámily, že během dneška podobně jako v uplynulých dnech dostávají z Ruska o čtvrtinu méně plynu. Navzdory tomu podnik prý dokáže pokrýt potřeby svých zákazníků. Kromě Polska v uplynulých dnech zaznamenaly pokles dodávek ruského plynu i další evropské země včetně Polska.