"Jednak chceme ukázat, co umíme, co děláme a co je dnes už standardem v rámci ABB, a druhým úkolem pro showroom budou zákaznické testy," uvedl Semerád. Představované výrobky či jejich součásti pocházejí ze závodů v Česku, Švédsku, Španělsku či Rakousku. Cílem showroomu je i rozvoj vyspělých technologií, například laseru, a to pro použití nejen v tradičních oblastech, jako je automobilový průmysl, ale i v dalších odvětvích vyžadujících vysokou produktivitu.

Firma vytváří po světě globální centra zaměřená na různé činnosti. V Polsku je to například paletizace, ve Španělsku lisování dílů. V ČR vznikla evropská centrála pro rozvoj, školení a aplikační podporu pro ostatní robotické pobočky ABB. Cílem je rozvíjet znalosti v oblasti svařování a dělení materiálů.

"Snažíme se koncentrovat vědomosti do těchto kompetenčních center tak, abychom nevyvíjeli už vyvíjené, už vyvinuté v ostatních zemích. My tady v České republice podporujeme v podstatě celou Evropu v oblasti obloukového svařování, laserového svařování, dělení materiálu. To je koncentrováno tady," vysvětlil Semerád. Ředitel divize automatizace výroby a pohony pro ČR Daniel Müller uvedl, že čeští inženýři a vývojáři patří právě v těchto oblastech mezi nejlepší v Evropě.

ABB se řadí ke světovým lídrům v oblasti energetiky a automatizace. Skupina má kolem 145.000 zaměstnanců ve zhruba stovce zemí. V České republice působí na osmi místech a zaměstnává více než 3300 lidí.