Společnost ELLA-CS vyrábí různé implantáty, takzvané stenty, zejména pro trávicí trakt. Po 23 letech působení na trhu má firma přes 100 zaměstnanců a dosahuje více než stomilionového obratu. Je držitelem řady ocenění za výsledky v oboru výzkumu a vývoje zdravotnických zařízení. Firma spolupracuje s univerzitami, vědeckými centry, nemocnicemi a její inovace putují z 85 procent do zahraničí.

Na dalších místech za firmou ELLA-CS se umístil výrobce průmyslových odsavaččů EKO-ŠIMKO z Náchoda a výrobce čalouněného nábytku Polstrin Design z Hradce Králové.

Brašnář Hemrlík porotu zaujal vysokou úrovní řemeslné výroby a úspěšným působením ve velmi konkurenčním prostředí. "Vyučený brašnář-sedlář na přelomu milénia založil firmu na výrobu produktů z usní a kůží a vlastní podnikání založil na vysoké kvalitě zpracování a jedinečném designu. Předloni rozšířil výrobu například o řemeny pro muzikanty," uvedli organizátoři soutěže. Na vybrané kolekce řemenů používá i kůže z hadů, ryb a ptáků či kožešiny cizokrajného původu.

Za Hemrlíkem na druhém místě skončil mezi živnostníky kamnář Miroslav Hejnyš z Police nad Metují. Třetí příčku obsadil výrobce pian Martin Rak z Rozběřic na Hradecku.

Do krajského kola soutěže se letos přihlásilo 473 firem a živnostníků. Loni bylo v soutěži 503 subjektů, vítězství si odnesl výrobce koupelnových předložek Grund z Mladých Buků na Trutnovsku, živnostníkem roku se stal malíř a lakýrník Michal Rousek z Náchoda.

Hradecký kraj byl prvním krajem, kde byly vyhlášeny výsledky. Republikové finále bude 9. prosince v Praze. Z obou kategorií postupují do finále z krajů pouze vítězové. Loni se vítězem soutěže Firma roku 2013 stal Grund, živnostníkem sklář Karel Sobotka z Libereckého kraje.