Miller podle agentury Reuters uvedl, že firma dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů. Dodal také, že v budoucnosti bude Gazprom opět schopen vývoz zvýšit.

"Gazprom uskutečňuje stabilní denní dodávky evropským zákazníkům. Zcela plníme naše smluvní závazky," řekl Miller během schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten se Millera ptal, zda je pravda, že teď Gazprom dodává do EU méně plynu.

"Jde o takzvaný dodatečný objem. Jakmile budou naplněny naše podzemní zásobníky, pak budeme schopni uspokojit poptávku (navíc) od našich evropských zákazníků," prohlásil. Na Putinův dotaz, zda to tedy znamená, že Gazprom dodává do Evropy podle platných smluv, ale nedodává dodatečný objem, šéf Gazpromu řekl: "Ano, je to přesně tak."

Podle nového odhadu těžby by produkce Gazpromu měla letos činit 463 miliard metrů krychlových plynu. V květnu firma uváděla, že její těžba letos dosáhne 496,4 miliardy metrů krychlových. Loni Gazprom vytěžil 487,4 miliardy kubíků plynu.

Zvláště Polsko a Slovensko si od minulého týdne stěžují na výraznější pokles dodávek zemního plynu z Ruska. Podle dnešních údajů jsou dodávky na Slovensko nižší zhruba o čtvrtinu a do Polska o pětinu. Nižší dodávky pocítily také Rumunsko a Rakousko. Gazprom odůvodnil výpadky v dodávkách technickými potížemi.

Gazprom je v Rusku monopolním vývozcem plynu přepravovaného potrubím. Loni firma zvýšila vývoz do Evropy o 16 procent na téměř 162 miliard metrů krychlových. Letos má vývoz klesnout na 157 miliard metrů krychlových.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.