Kurz rublu se propadl až na 38,93 RUB/USD. Ke konci dne oživil na 38,60 RUB, což proti pondělku znamenalo oslabení o 0,6 procenta. Vůči euru oslabila ruská měna o 0,8 procenta na 50,02 RUB. Už minulý týden ve čtvrtek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar a v pondělí se dostal nad 38 rublů.

Rubl oživil odpoledne, když náměstek ministra financí Alexej Mojsejev řekl, že ministerstvo financí a centrální banka diskutují o způsobech zajištění dodatečných deviz na trh. "Kdyby se to stalo, byla by to pro měnový trh velká zpráva," řekl agentuře Reuters analytik Dmitrij Savčenko z moskevské pobočky Nordea Bank.

Ruská centrální banka večer oznámila, že zahajuje jednodenní swapové operace, v nichž bude bankám měnit rubly za dolary. Uvedla, že tím chce zvýšit krátkodobou likviditu bankovního sektoru.

Ruský devizový trh pociťuje v poslední době vlivem západních sankcí vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi nedostatek deviz, protože sankce omezily přístup velkých bank a ropných společností k zahraničnímu kapitálu. Centrální banka v červenci sdělila, že je připravena poskytnout zasaženým bankám dodatečnou peněžní likviditu.

Washington dnes označil propad ruského rublu za přímý důsledek amerických a evropských sankcí. "Je to důkaz, že Rusko za to platí," řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest s odkazem na údajné ruské vměšování do konfliktu na východní Ukrajině, kvůli němuž Západ zakročil v několika vlnách proti vybraným ruským jednotlivcům a organizacím, včetně některých velkých firem. Pokles hodnoty rublu odpovídá podle mluvčího dopadu ekonomických sankcí.