Nový nárazník váží 112 kilogramů a je o 12 procent lehčí než předchozí typ. Kromě odolnosti a pevnosti se podle výrobce vyznačuje také snadnější údržbou a montáží či demontáží. "Díky novému nárazníku je možné převézt v nákladním vlaku až o 620 tun nákladu více, což vede k navýšení tržeb až o 350.000 korun ročně," uvedla Selingerová.

Generální ředitel MSV Metal Studénka Ivo Lazecký uvedl, že vlastní vývoj nového nárazníku trval zhruba jeden a půl roku. Celkový objem investic od jeho zrodu až po sériovou výrobu představuje 38 milionů korun. Firma vyvinula také nové dělené táhlo, investice spojené s jeho výrobou představovaly 14 milionů korun. "Nové produkty, jejichž vývoj byl podpořen dotacemi z EU, zvýší konkurenceschopnost a obchodní potenciál kovárny," uvedla Selingerová.

MSV Metal Studénka je předním evropským výrobcem zápustkových výkovků a podsestav pro železnice i další průmyslová odvětví. Je přímým nástupcem bývalého závodu Vagónka Studénka na výrobu vagonů založeného v roce 1901. Podnik, který se roku 2011 dostal do insolvence, loni převzal nový majitel, brněnská investiční skupina JET Investment.

V roce 2013 firma dosáhla tržeb 707,5 milionu korun. V letošním prvním pololetí činily její tržby téměř 410 milionů korun, což je o 11 procent více než ve stejném období loňského roku. Podnik zaměstnává přibližně 400 lidí.