Kontroloři by se měli zaměřit zejména na nadměrné odpočty DPH, virtuální sídla společností a sídla na hromadných adresách. "Díky této akci bude v první fázi nově prověřeno 800 daňových subjektů, následně pak dalších 500, u kterých má finanční správa podezření na daňový únik," uvedlo GFŘ.

"Můžeme potvrdit, že finanční úřady v poslední době opravdu v oblasti kontrol zacílily na společnosti s registrovanými virtuálními sídly. Hlavní dopad to ale bude mít na reálně fungující firmy, které budou tímto hromadně prověřeny kontrolou, a je pak otázkou, jak se správce daně postaví k nekontaktním firmám na těchto adresách a jaká bude vymahatelnost práva u těchto nekontaktních subjektů," řekla ČTK daňová manažerka poradenské skupiny Apogeo Jaroslava Haňková.

Správci daně k firmám na těchto adresách podle ní často přistupují s nedůvěrou, i když se ve finále ukáže, že pro daňový subjekt bylo prostě ekonomicky výhodnější zvolit variantu virtuálního sídla. "Často se také setkáváme s nepochopením faktu, že zejména pro určitý sektor podnikání je jakékoliv hmotné zázemí v podobě kanceláře, asistentky či psacího stolu naprosto bezpředmětné. V dnešní době, kdy můžete psát e-maily a zadávat příkazy do banky, zatímco čekáte na tramvaj, nemá reálná kancelář často své opodstatnění," dodala.